25 Heerlijke feiten over Nutella die je nog niet wist!

Er zijn weinig smeerpasta’s die net zo populair zijn als de bekende Nutella. Hier zijn 25 interessante feiten over de heerlijke chocolade-hazelnootcrème:

#1 Napoleon en Hitler zijn verantwoordelijk voor de wereldwijde Nutella-verslaving

Tijdens de Napoleontische oorlog in 1806 probeerde Napoleon de Britse economie te verlammen om de oorlog te winnen en zijn macht uit te breiden. Het resultaat was rampzalig, omdat dit natuurlijk ook de economie in het Europese vasteland beïnvloedde, zodat de producten die vroeger voornamelijk afkomstig waren uit Britse koloniën plotseling erg schaars werden – en hun waarde dus enorm steeg. Chocolade was één van die goederen maar geluk bij een ongeluk,de Italiaanse chocolademakers vermengden chocolade met hazelnoten en zo was het toch in beperkte mate toegankelijk voor de consument. En zelfs een goede eeuw later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen chocolade weer zeldzaam werd, mengde de Italiaanse Pietro Ferrero hazelnoten erin en vond het recept uit voor de smeerpasta, die eerst “Pasta Gianduja” heette. Het werd pas in 1964 omgedoopt tot “Nutella” door zijn zoon Michele.

#2 De “Pasta Gianduja” is vernoemd naar een Italiaanse komedie

De Pasta Gianduja-noot-nougatcrème is vernoemd naar Gianduja, een populaire figuur met de bijnaam Gioan d’la douja, uit de Piemontese folklore: een eenvoudige, vrolijke boer met rode wangen door zijn zijn liefde voor wijn. Het beeld van deze figuur sierde aanvankelijk de verpakking van de smeerpasta.

#3 De smeerpasta was niet altijd een pasta

Ferrero maakte eerst de smeerpasta in de vorm van plakjes dat direct op het brood konden worden gelegd, net als een plak kaas.

#4 De smeerpasta is wereldwijd populair

Nutella wordt in 160 landen over de hele wereld verkocht. Als je alle verkochte potten die jaarlijks worden verkocht bij elkaar zet, dan kun je 1000 voetbalvelden ermee vullen.

#5 Nutella verbruikt een zeer groot deel van de wereldwijde hazelnootoogst

Ferrero koopt elk jaar meer dan een kwart van de wereldwijde hazelnootoogst, meer dan 100.000 ton. Met twee van deze jaarlijkse hoeveelheden hazelnoten kun je het Colosseum in Rome vullen. In 2014 kocht Ferrero zelfs ‘s werelds grootste teler van hazelnoten, de Otlan Group.

#6 Elke pot bevat 52 hazelnoten

Volgens de reclame zitten er 52 hazelnoten in elke 400g pot, goed voor 13% van de totale inhoud.

Bron afbeelding Wikipedia

#7 Nutella is veel geld waard

Michele Ferrero, die zijn vaders recept verfijnde en zo Nutella bedacht, was de rijkste man van Italië in 2008, met ongeveer $ 11 miljard aan activa. Hij stierf in februari 2015 op 89-jarige leeftijd.

#8 Het is een familiebedrijf

Ferrero’s CEO is Giovanni Ferrero, de zoon van Michele, en de kleinzoon van Pietro. Zijn broer Pietro deelde de titel van CEO met hem voordat hij stierf bij een fietsongeval in 2011.

#9 De andere merken van het bedrijf zijn ook erg succesvol

Naast de merken Ferrero Rocher en Kinder is het bedrijf ook eigenaar van Tic Tac. In 1969 kwamen de verfrissende mintpastilles op de markt – en zijn ze nog steeds zeer succesvol.

#10 Het criminaliteitscijfer stijgt

In 2013 haalde Nutella de krantenkoppen in Duitsland toen dieven aan de haal gingen met Nutella potten uit een geparkeerde vrachtwachten ter waarde van ongeveer $ 20.000.

#11 Helaas is Nutella niet zo gezond

In 2012 werd de Ferrero Group aangeklaagd voor misleidende reclame. Er werd gesuggereerd dat de smeerpasta voor een gezonde start van de dag zou zorgen, met als belangrijkste ingrediënten suiker en palmolie …

#12 Als je alleen Nutella zou eten, zou je in theorie kunnen afvallen- maar niet op een erg prettige manier

In april 2015 voerde een journalist van het tijdschrift VICE een zelf-experiment uit en besloot om een week lang alleen maar Nutella te eten. Op het einde van het experiment bleek dat hij afgevallen was maar dit kwam enkel omdat hij al na dag ziek werd.

#13 De Wereld Nutella-dag

Twee Italiaanse bloggers lanceerden deze speciale dag in 2007, die altijd op 5 februari plaatsvindt.

#14 De cafés van Nutella waren niet zo succesvol als de smeerpasta

In 2015 opende Ferrero een café genaamd “Nutelleria” in Brooklyn, New York, maar gaf het om juridische redenen een korte tijd later de naam “Nuteria” en sloot het vervolgens na een paar maanden weer.

#15 De marketing is geweldig

Om de populariteit van Nutella in Italië verder te vergroten, werd er een marketingstunt bedacht op de Italiaanse markten: elk brood dat je zelf meebracht werd gratis met Nutella gesmeerd.

#16 Nutella werd een staatszaak

In juni 2015 heeft de Franse minister van Leefmilieu, Nutella scherp bekritiseerd omdat het palmolie bevat, waarvan geweten is dat de teelt niet optimaal is voor de milieu. De Italiaanse minister van Milieu vatte deze kritiek op de Italiaanse exporthit op als een belediging, omdat Ferrero uitsluitend palmolie zou gebruiken uit duurzame teel, en verwachtte een verontschuldiging van de Fransen, die kort daarop volgde via Twitter.

#17 Een Italiaanse politicus richtte een Nutella-partij op

In 2010 richtte een Italiaanse politicus een Nutella-partij op om de voorstellen van de Europese Unie, die de criteria voor het plaatsen van ingrediënten op verpakkingen wilden verscherpen, aan te vechten.

#18 Echte Fans

Voor de 50e verjaardag van Nutella in 2014 lanceerde Ferrero de website nutellastories.com, waar fans hun persoonlijke “Nutella-verhalen” met de wereld konden delen. Veel mensen uploadden foto’s van zichzelf terwijl ze Nutella aten, maar ook verhalen over hoe koppels verliefd werden tijdens het eten van een stuk brood met Nutella, of van dieren genoemd naar de populaire smeerpasta.

#19 Sommigen zeggen dat Nutella anders smaakt in verschillende landen

De Nutella, die in Duitsland wordt verkocht, komt rechtstreeks uit Italië. Maar de Nutella die in de VS wordt verkocht, wordt volgens het origineel recept in Canada gemaakt. Veel Amerikanen beweren dat de Canadese versie een beetje zoeter en minder nootachtig smaakt dan de Italiaanse versie.

#20 De Nutella postzegel

Italië is trots op het ‘haar’ Nutella en heeft een echte Nutella postzegel uitgebracht voor de 50e verjaardag in 2014.

#21 Nutella heeft een wereldrecord neergezet

Voor het 40-jarig jubileum van Nutella aten 27.854 mensen in Gelsenkirchen (Duitsland) allemaal tegelijkertijd een ontbijt bestaande uit een Nutella-brood, een glas sap en een yoghurt – een merkwaardig wereldrecord.

#22 Ferrero houdt van sporters

Ferrero doneerde in 2014 enorme gepersonaliseerde Nutella-potten aan het Italiaanse nationale wielerteam en sponsorde ook het nationale voetbalteam.

#23 De vloek van Nutella

In 2004 nam Nutella spelers van het nationale voetbalteam voor zijn reclamecampagnes in Duitsland onder contract. Helaas speelden diezelfde sporters steeds slechter – en werden ze soms zelfs ontslagen door het nationale team. Dit was de zogenaamde “Nutella vloek”.

#24 Nutella is geen naam

In 2015 wou een echtpaar hun kind “Nutella” noemen, maar dit werd door de rechtbank verboden. Ze noemden het kind toen Ella.


#25 Er bestaat zoiets als een slot voor de Nutella pot, ja echt waar!

Om het in het geheim Nutella eten te stoppen, bedacht de meubelontwerper Daniel Schobloch een slot, waarmee je de pot kunt afsluiten. Het idee sloeg aan en hij verkoopt de sloten sindsdien op ebay. Hoe zot is dit?

Sharing is caring!

Comments

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *