De lotto jackpot winnen, hoe groot is de kans in werkelijkheid?

Iedereen droomt om ooit de jackpot met de Lotto of de EuroMillions te winnen toch?
Je kent de verhalen onder collega’s en vrienden wel ‘mocht ik winnen, krijg je een deel’. Of je speelt zelf al een hele tijd en droomt van grote huizen, luxe reizen en snelle auto’s.
Maar hoe groot is de kans nu echt en wat als je wint? Wij gingen op onderzoek!

Te beginnen bij de Lotto, de trekkingen gaan door op woensdag en zaterdag (omstreeks 20u05). Je kiest 6 willekeurige nummers, vinkt aan of je meedoet met de Joker en kiest een sterrenbeeld. Speel je regelmatig, dan is het handig om met dezelfde nummers mee te doen bij tot wel 24 trekkingen.
Wil je zelf geen nummers kiezen dan kun je een quick pick nemen. De computer kiest dan de nummers voor je.
Mocht niemand de juiste nummers hebben dan wordt het bedrag verhoogd met 500 000€ bij de volgende trekking.

Kan ze onbeperkt stijgen?
Ja en Neen. In principe kan de jackpot onbeperkt stijgen maar de Nationale Loterij kan ook een Roll Down toepassen bij een bedrag dat de Nationale Loterij zelf bepaalt.

Genoeg inleidende informatie, wat zijn nu de winstkansen?
Om in rang 1 te winnen met 6 juiste nummers heb je 1 kans op 8 145 000.

Tweede belangrijke vraag, is het gewonnen bedrag belastbaar?
Neen, op de Lotto-winst moet er geen belasting worden betaald. Dit is uiteraard afhankelijk waarvoor je je winst zult gebruiken later.

Wanneer krijg ik het geld?
De uitbetalingstermijn voor zowel Lotto als de EuroMillions bedraagt 20 weken (te rekenen van de trekkingsdatum). Na het verstrijken van 20 weken kunnen er geen winsten meer worden uitbetaald.

Stel dat je echt wint, wat dan?
Nou eerst eerst vooral ben ik jaloers en hoop dat je een van die collega’s of vrienden bent die me ooit beloofd hebben om te delen. Dit terzijde gun ik het je van harte!

Je wint tot 1000€
Je ontvangt je winst onmiddellijk cash in een verkooppunt.

Je wint tussen 1001€ en 2000€
Je kunt nog steeds terecht bij een verkooppunt en mochten ze je niet kunnen uitbetalen dan kun je terecht in een regionaal kantoor of op de hoofdzetel van de Nationale Loterij.

Je wint tussen 2001€ en 25 000€
Je kan je wenden tot het regionaal kantoor of de hoofdzetel van de Nationale Loterij.

Je wint meer dan 25 000€
Nou eerst en vooral een dikke proficiat en ik hoop nog steeds dat je één van die collega’s bent. Gewapend met je speelticket, je identiteitskaart en je rekeningnummer trek je naar de hoofdzetel van de Nationale Loterij in Brussel.
Bel op voorhand om een afspraak te maken. Win je het groot lot dan is er zelfs een mobielnummer die je in het weekend kunt draaien. Handig toch?

En nu een woordje over de EuroMillions.

EuroMillions is een trekkingsspel eveneens van de Nationale Loterij, samen met de loterijen van andere Europese landen: Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, Portugal, Spanje, Frankrijk en Verenigd Koningkrijk.
De trekkingen gaan op elke dinsdag en vrijdag door. Qua nummers kiezen is het moeilijker, je moet namelijk 5 nummers uit de 50 kiezen en 2 van de 12 sterren. Heb je deze unieke combinatie in al die landen? Dan is de jackpot van jou!

Hoeveel kun je minimum winnen?
Het minimumbedrag is steeds 17 000 000€. Al een mooi bedrag als je het mij vraagt 🙂

Kan dit bedrag onbeperkt stijgen?
Neen, er is een plafondbedrag van 190 000 000€. Dit is goed nieuws voor wie in rang 2 zit, het bedrag dat die 190 000 000€ overschrijdt wordt toegewezen naar de eerste lagere rang.

Stel dat je wint, wat dan?

Hier gelden dezelfde regels als bij de Lotto. Afhankelijk van het bedrag dat je wint kun je terecht bij je verkooppunt, het regionale kantoor of de hoofdzetel van de Nationale Loterij.

Wat met de winstkansen?
Als je dacht dat 1 kans op 8 145 000 al heel klein was bij de Lotto hou je dan maar vast bij je kansen met EuroMillions!

Je kans om in rang 1 te zijn met 5 juiste nummers EN 2 juiste sterren bedraagt… 1 op 139 838 160. Je moet dus echt heel veel geluk hebben!

Conclusie

Tja, hier valt heel weinig over te zeggen. Of je bent nu moedeloos want het is weggesmeten geld of je hebt vertrouwen in je winstkansen. Ik heb er alvast vertrouwen in. Ja de kans is heel klein (te lezen als bijna onbestaande) maar ik geef niet op.
Meedoen is voor mij persoonlijk ook een soort hobby, je hebt even een adrenaline rush als je de cijfers nakijkt (deze ebt wel heel snel weg haha) en ik speel vanaf 40 000 000€. Niet omdat de winst eronder te klein is maar om een soort limiet omdat je anders elke week 2 keer gaat spelen en wordt het snel een dure grap.

Laat in de commentaren weten of je meedoet, hoe hoog je je kansen inschat en wat je met de winst zou doen!

Bron website Nationale Loterij

Sharing is caring!

Comments

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *