Gemakkelijke tips om te besparen op je waterverbruik

Volgens de berekeningen verbruiken we gemiddeld 120 liter water, per dag, per persoon! Ja je leest het goed, per dag én per persoon !
Drinkbaar kraanwater is voor ons iets heel gewoons, het is relatief goedkoop en altijd beschikbaar. Na de waterstop afgelopen zomer, ben ik meer beginnen denken hoe we hier thuis water kunnen besparen. Dit zowel voor onze portemonnee alsook voor het milieu. Ik deel graag deze tips met jullie zodat we met zn allen onze waterfactuur zien dalen.

Begin bij het begin: DE KRAAN
Ben je bezig met renoveren of bouwen, kies dan zeker voor een waterbesparende kraan. Hij is wat duurder in aankoop maar dit haal je er zo uit in je verbuik.
Geen zin in een nieuwe kraan? Zorg er dan voor dat de kraan die je hebt niet lekt. Wil je tot 50% water besparen zonder je kraan te vervangen? Goed nieuws, dit is mogelijk! Instaleer dan een spaarperlator of bruismondstuk op je bestaande kranen. Deze hulpmiddelen lucht in de waterstraal waardoor het debiet vermindert. Laat dat water bij het handenwassen NIET lopen. Maak je handen nat, sluit de kraan, zeep je handen in en draai pas daarna de kraan terug open. Hetzelfde voor tandenpoetsen. Waarom al dat water recht in de gootsteen laten lopen als je toch 2 minuten er geen gebruik van maakt?

Tijdens het douchen:
Dat douchen beter voor je factuur is dan een bad nemen moet ik niet vermelden denk ik? Tijdens het douchen verbruik je ongeveer 75 liter water. Een vol is ongeveer 130 liter water. Bijna het dubbele dus!
Hier hetzelfde als bij het handenwassen trouwens, tijdens het inzepen kan de kraan zeker dicht. Waarom al dat water laten lopen als jij je toch staat in te zepen en dus niet onder het water staat? Lijkt je dit logisch? Nou heel weinig mensen doen dit in de praktijk, maar dit scheelt wel tientallen liters water!
Zorg ook in je douche voor een waterbesparende kraan. En laatste tip is samen douchen! Goed voor je relatie én je portemonnee 🙂 Twee vliegen in één klap!
Wil je een stapje verder dan kun je het water dat in het begin niet direct warm is opvangen in een waterkoker of emmer. Ga je er helemaal voor, dan kun je tijdens het douchen het water niet weg laten lopen maar gewoon in je bad laten staan. Dit water kan vervolgens gebruikt worden om het toilet mee te spoelen.

In de keuken:
Het antwoord op de eeuwige discussie of met de hand wassen of de afwasmachine nu zuiniger is is met de hand wassen. Uiteraard doe je dit NIET onder een lopende kraan. Maak je borden en bestek nat, zeep ze (of een deel) goed in en spel ze vervolgens af. Liefst met koud water.
Kies je toch voor een afwasmachine neem dan één met een A+++ label. Ze zijn wat duurder in aankoop maar zijn wel een stuk zuiniger op waterverbuik én op energieverbruik. Laat nooit een halfvolle machine draaien!

Op het toilet:
Het toilet is een grootverbruiker! 30% van ons water gebruiken we om het toilet mee te spoelen. Jammer toch? Zorg voor een toilet met spaarknop. Heb je nog een oud toilet dan heb je wellicht al over de tip met de baksteen gehoord? Gebruik wel beter een plastieke fles gevuld met water. Een baksteen houdt bacteriën vast en gaat na een tijdje afbrokkelen.
Ben je bezig met een renovatie of bouw, dan moet ik je denk ik niet vertellen om je toilet op regenwater te zetten?

Een emmer gebruiken:
Bijvoorbeeld in de tuin of als je de auto wast. Een tuinslang is gemakkelijk én leuker, maar verbruikt rond 150 liter water. Met een emmer van 10 liter zit je veel beter ookal moet je die een keer of 5-6 terug vullen.

Water recycleren:
Over het bad- of douchewater hergebruiken heb je al gelezen maar je kan ook het water van je droogkast (condensatiebak) hergebruiken om bijvoorbeeld te strijken, planten water te geven of de vloer mee te dweilen.

In de tuin:
Geen regenwaterput? Geen probleem! Zet een regenton in je tuin of op het balkon indien mogelijk. Hoeveelheid is net genoeg om te kuisen, planten water te geven,…
Veel mensen besproeien hun gazon in de zomer. Begrijpelijk want een mooi groen gazon oogt veel leuker dan een dor en geel exemplaar. Maar in België en Nederland is dit echt niet nodig. Hete zomers zijn hier een uitzondering en zelfs al zou het heel warm worden dan is je gazon besproeien een slecht idee. Het water verdampt direct zonder de grond te raken. Wil je toch sproeien, doe dit dan 1 keer per week en dit ‘s avonds als de zon al onder is én met een emmer ipv de tuinslang.

Nou, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en ik wens je veel succes bij het besparen op je waterverbruik 🙂 Als je al elke keer dat je de kraan opendraait kort nadenkt waar je mee bezig bent en of de kraan misschien niet dicht kan, dan ben je goed bezig!

Sharing is caring!

Comments

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *