Vrouw stopte 2500 kinderen levend in doodskisten en hield alle namen bij

Alles begon in 1999 toen drie Amerikaanse schoolmeisjes rond een project moesten werken met als thema ‘keerpunten in de geschiedenis’. Ze kwamen heel toevallig op de naam van Irena Sendler uit. Sendler had de eretitel ‘de rechtvaardige onder de volkeren’  en Jad Wasjem (Joodse nationale gedenkplaats van de Holocaust) plantte een olijfboom in de herdenkingstuin in Israël.
Verder was er geen informatie te vinden de gingen de meisjes op onderzoek. Wat was hun verbazing groot toen ze ontdekten dat Irena nog leefde en haar verhaal zelf kon vertellen!

Irena Sendler (geboren op 15 februari 1910 in Otwock) was ziekenverzorgster tijdens de Tweede Wereldoorlog en had toegang tot de getto van Warschau. Tijdens haar bezoeken aan de getto werd haar duidelijk dat ze zo veel kinderen als ze kon zou redden.


Ze had een klein netwerk van mensen die ze vertrouwde en die haar hielpen bij het redden van de kinderen. Ze was heel inventief en smokkelde de kinderen via ziekenwagens, lijkwagens, vuilnisvaten, rioleringen en via tunnels onder de gebouwen. De kinderen kwamen in Poolse gezinnen en kloosters terecht.
Hun echte namen hield ze bij in weckflessen die ze onder een appelboom in een tuin verstopt had.


In 1943 werd ze betrapt door de Gestapo en ter dood veroordeeld. Onder foltering moest ze de namen van de geredde kinderen prijsgeven maar ze zei niks. Ze bleef hopen op een latere hereniging van de kinderen en hun ouders. Het lukte Zegota (Poolse verzetsorganisatie) om Sendler door middel van omkoping vrij te krijgen. Sindsdien leefde ze onder een valse naam maar bleef haar best doen om de kinderen met hun ouders te verenigen.
Dit ging heel moeizaam door de chaos die er heerste na de oorlog en het feit dat veel Joodse families omgebracht waren.
In 1965 werd Irena Sendler door Jad Wasjem onderscheiden met de eretitel Rechtvaardigde onder de Volkeren. In 2003 werd ze onderscheiden in de Orde van de Witte Adelaar (de hoogste onderscheiding in Polen).
Anna Mieszkowska bracht een boek uit in 2007 waar ze het leven van Sendler beschreef, in 2010 werd het boek vertaald in het Engels.

Irena Sendler stierf in 2008, ze werd 98jaar.

 

Bron

Sharing is caring!

Comments

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *