Waarom je in Japan beter niet als eerste de lift in gaat

Japanners staan bekend om hun duidelijke en gedetailleerde etiquette. De etiquette is niet enkel afhankelijk van geslacht, leeftijd en sociale status maar ook van de situatie. Er zijn in het dagelijks leven onuitgesproken regels waar iedereen zich aan houdt.
Laten we de lift als voorbeeld nemen. Je kent het wel, er staan enkele mensen in de lift, jullie horen iemand af komen en iedereen denkt van elkaar dat ze de lift wel open zullen houden, wat dus niet gebeurd en met resultaat dat de deuren dichtgaan en die persoon op de volgende lift moet wachten.
In Japan zou dit niet gebeurd zijn door de onuitgesproken regels ivm het liftgebruik.

1. Stap je als eerste in de lift dan ben je de kapitein van de lift.

2. Als kapitein van de lift moet je naast het controlepaneel staan om alle knoppen makkelijk te kunnen bedienen.Je houdt de knop om de deuren op te houden zo lang tot dat iedereen ingestapt is.

3. Van zodra iedereen ingestapt is, laat je de knop los en druk je op de knop om de deuren te sluiten. Hoor je iemand nog afkomen dan druk je weer op de knop om de deuren te openen.
4. Deze procedure is van toepassing tijdens elke stop dat de lift maakt.

5. Als je je eigen verdieping hebt bereikt dan stap je als laatste uit. Je laat dus eerst iedereen die op deze verdieping uit moet door om vervolgens zelf de lift te verlaten.

6. Vanaf nu is de nieuwe liftkapitein diegene die het dichts bij het controlepaneel staat. Hij neemt het vanaf nu van jou over.

Wat hebben we geleerd? In Japan stap je best niet als eerste in de lift en sta je zo ver als mogelijk van het controlepaneel vandaan. Grapje! Iedereen heeft de regels gelezen dus je kunt zonder vrees nu een lift nemen in Japan.

Sharing is caring!

Comments

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *